Een slimme mise en place lijst maken
Wil jij goed van start als chefkok in de horeca? Volg deze 5 stappen voor het maken van een tijdbesparende en onderscheidende mise en place lijst.
Bespaar tijd in de keuken met een slimme mise en place
Volg onderstaande stappen voor een goede mise en place lijst:
1. | Start met het inzichtelijk maken van alle taken en werkzaamheden die moeten worden gedaan voordat het restaurant opengaat. |
2. | Zorg voor een hoge mate van standaardisatie en strakke planning in de keuken. Hoe vaker je een handeling op één en dezelfde manier verricht, hoe beter de handeling je afgaat en hoe sneller je kunt werken. Zodoende wordt de kwaliteit van de gerechten constant van hoog niveau. |
3. | Maak op basis van de gerechten op jouw menukaart een lijst met in te kopen producten. De levertijd bepaalt wanneer je deze moet bestellen. Tip: zorg ervoor dat je op één centrale plaats bijhoudt welke bestellingen zijn geplaatst en wanneer je deze kunt verwachten. Zo houd je overzicht en voorkom en vermijd je stress. |
4. | Maak voor de dag in kwestie telkens een gedetailleerde beschrijving van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Zo zorg je ervoor dat je niets aan het toeval overlaat. Houd bij het maken van de mise en place lijst voor de keuken rekening met zowel de voorbereidingstijd als de bereidingstijd. |
5. | Bepaal wie de verschillende werkzaamheden gaan uitvoeren. Let daarbij op de vaardigheden van jouw keukenbrigade. Consistentie in het verdelen van de taken zorgt voor rust in de keuken. |
Jouw eigen mise en place checklist samenstellen
Welke taken moeten er op de mise en place lijst voor jouw keukenbrigade staan?
Onder andere de grootte van het bedrijf waar je werkzaam bent, de samenstelling van de keukenbrigade én de verdeling van de taken tussen zowel de bediening als het keukenpersoneel spelen een belangrijke rol in het bepalen van de werkzaamheden. Er bestaan echter geen geschreven regels die op elk bedrijf van toepassing zijn. Dé perfecte mise en place lijst is een sprookje. Door steeds kritisch te evalueren werk je gezamenlijk naar de meest doeltreffende mise en place lijst voor jouw restaurant toe.
Mooie mise en place recepten die bij jouw gasten in de smaak vallen