Abrikozen appelcrumble met zoete aardappel
Crumble blijft één van onze lievelingsdesserts: we stoppen dit jaar een mix van appel, abrikoos en blokjes zoete aardappel onder de krokante kruimel laag.
Ingrediënten
10 personen
- 550 g Aviko Zoete Aardappelblokjes
- 650 g handappels, bijv. jonagold
- 315 g abrikozen (vers of blik)
- 1 tl gemalen kaneel of anijs
- 125 g suiker
- 125 g bloem
- 100 g roomboter op kamertemperatuur
- Poedersuiker
- 5-8 bollen vanilleroomijs
- Ovenschaal, keukenmachine of mixer met deeghaken
Bereidingswijze
20 min voorbereiding + 30 min oven
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Snijd de abrikozen in stukjes.
- Meng de stukjes appel en abrikoos in de ovenschaal, samen met de blokjes zoete aardappel, de kaneel of anijs en 35 gram suiker.
- Kneed in de keukenmachine of met de mixer, van de bloem, de resterende 90 gram suiker en de boter, een kruimelig deeg. Strooi de kruimels over het fruit.
- Bak de crumble 30 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is. Haal de crumble uit de oven en laat 5 minuten afkoelen zodat de kruimels knapperig worden.
- Bestrooi de crumble royaal met poedersuiker en serveer met een bol vanilleroomijs.
Per persoon: 530 kcal, 76 g eiwit, 22 g vet waarvan 14 g verzadigd, 76 g koolhydraten, 4 g vezels en 0,3 g zout
Tip: crumble over? Serveer het restant de volgende dag koud bij het ontbijt met een dot kwark, of tussendoor met een toef slagroom.