Boeuf bourguignon met gratin
Typisch Frans en o zo lekker! Neem er gewoon de tijd voor. De gasten aan tafel zullen er echt van genieten. En de gratins die erbij geserveerd worden zijn onovertroffen.
Ingrediënten Boeuf bourguignon met gratin (4 personen)
- 8 Gratins cream & cheese
- 2 teentjes knoflook
- 800 g runderstoofvlees, in blokjes gesneden
- 1 ui, grof gehakt
- 3 wortelen in verschillende kleuren, grof gehakt
- 1 stengel bleekselderij, grof gehakt
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 5 jeneverbessen
- 2 kruidnagels
- 1 fles rode Bourgogne wijn
- 50 g boter
- 200 g gerookt spek, in blokjes gesneden
- 3 el bloem
- 250 g champignons, in blokjes gesneden
- 150 g knolselderij
- 75 g Emmentaler kaas
Gebruikt product
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 30 minuten + oven: 3 uur
- Plet en pel de knoflook. Doe de knoflook met het vlees, de ui, wortel, selderij, tijm en laurier in een schaal. Plet de jeneverbessen (in een vijzel) en voeg ze toe met de knoflooktenen en zout en peper naar smaak.
- Giet de wijn erbij en laat het vlees, afgedekt, een nacht marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 95 °C. Doe de inhoud van de braadpan over in een zeef en vang de marinade op. Verwijder de jeneverbessen, kruidnagels, tijm en laurier uit de groenten. Houd het vlees en de groenten apart.
- Smelt de boter in een koekenpan. Bak de spekreepjes in 4 minuten knapperig. Voeg het vlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin. Bak de champignons 3 minuten. Voeg de gemarineerde groenten toe.
- Bestrooi het vlees en de groenten met de bloem en bak 1 minuut. Giet de opgevangen marinade in de pan en breng aan de kook.
- Haal de pan met gestoofd vlees van het vuur en stoof het vlees in de voorverwarmde oven in 2,5 uur gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verhoog de oventemperatuur tot 220 °C. Bouw torentjes in de ovenschaal door 1 plak knolselderij, 1 gratin en 1 plak kaas op elkaar te stapelen.
- Bak de gratins in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met de stamppot.