Recept Aviko Oerfriet sate undang

Saté udang met zoetzuur van tomaatjes, komkommer en gember

Saté udang combineert de hartige smaken van de gegrilde garnalen met de zoete en zure smaak van de tomatensaus, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie.

Ingredienten

Voor 10 personen

  • 2,5 kg Aviko Oerfriet met of zonder schil
  • 750 ml witte wijnazijn
  • 600 g suiker
  • 4 el venkelzaad
  • 6 cm gemberwortel, in plakjes
  • 500 g cherrytomaatjes
  • 600 g (mini)komkommer
  • 300 g tomatenpuree
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 teen knoflook
  • 6 el zonnebloemolie
  • 20 garnalenspiesen
  • 3 el geroosterd (zwart) sesamzaad
  • Olie om te frituren
  • 10 (weck)potjes (inhoud 200 ml)
Recept Aviko Oerfriet sate undang

Bereidingswijze

40 minuten bereiden

  • Breng de wijnazijn met de suiker, het venkelzaad en de gember tegen de kook. Laat de suiker oplossen.
  • Halveer intussen de tomaatjes en snijd de komkommer in blokjes of plakjes.
  • Verdeel de tomaat en komkommer over de potjes en schenk de warme zoetzure marinade erover.
  • Sluit de potjes en laat afkoelen. Zet ze tot gebruik op een koele plek weg.
  • Verwarm voor de saus de tomatenpuree met de ketjap en 250 ml water. Rasp de knoflook boven de saus en verwarm nog 4 minuten.
  • Verhit de frituurolie tot 170 oC. Bak de Aviko Oerfriet in de hete olie in 3-3,5 minuut goudbruin en krokant.
  • Verhit intussen in 2 ruime koekenpannen de zonnebloemolie. Bak de garnalenspiesen in 3 minuten aan beide kanten bruin.
  • Blus desgewenst met wat extra ketjap en verwarm nog 1 minuut. Laat de friet goed uitlekken en schud om met zout naar smaak.
  • Leg de garnalenspiesen op 10 borden. Schep er de ketjapsaus over en bestrooi met het sesamzaad.
  • Serveer met de friet en een potje zoetzure tomaatjes en komkommer.

Tip: De saté udang met sappige garnalen kan ook prima worden vervangen door saté van kipfilet of varkenshaas. het zoetzuur maak je eenvoudig zelf.