Griekse zalmfilet met feta en filodeeg
Krokante filodeegpakketjes met malse zalmfilet en gegratineerde feta. Lekker met tzatziki!
Ingrediënten
Voor 10 personen
- 2,5 kg Aviko Oerfriet met of zonder schil
- 1,5 kg zalmfilet
- 250 ml olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel gedroogde oregano
- 20 plakjes filodeeg (diepvries), ontdooid
- 500 g feta
- 750 g tros cherrytomaatjes
- 2 courgettes, in stukken van 1 cm dik
- 300 g babyspinazie
- 500 g tzatziki (zie tip)
Bereidingswijze
45 minuten bereiden + 10/12 minuten oven
- Verwarm de oven voor tot 200 oC. Verdeel de zalmfilet in 10 porties. Schenk 100 ml olijfolie in een schaaltje, rasp de knoflook erboven en voeg de oregano toe. Bestrijk de zalmfilets met de kruidenolie.
- Bestrijk steeds 2 vellen filodeeg dun met olijfolie en leg ze kruislings op elkaar. Leg er een stuk zalmfilet op en vouw het deeg nonchalant dicht; laat in het midden een opening en verkruimel de feta grof erboven.
- Leg de zalmpakketjes op de bakplaten en bestrijk ook de buitenkant dun met olijfolie. Leg de tomaatjes en courgette erbij. Besprenkel ook de groenten met olijfolie.
- Verhit de frituurolie tot 170 oC. Bak de zalmpakketjes in de voorverwarmde oven 10-12 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is en de zalm naar wens rosé of net gaar.
- Bak de Aviko Oerfriet in de hete olie in 3-3,5 minuut goudbruin en krokant. Laat de friet goed uitlekken en schud om met zout naar smaak.
- Verdeel de babyspinazie over 10 borden. Leg er de zalmpakketjes en de geroosterde groenten op. Serveer met tzatziki en friet.
Tip: Maak de tzatziki zelf door 500 g Griekse yoghurt te mengen met 3 geperste teentjes knoflook, 1/2 geraspte komkommer en zout naar smaak.