
Friet over de hele wereld
Friet over de hele wereld
Friet is er in alle soorten en maten. Elk land heeft zijn eigen voorkeuren. Het begint met het soort aardappel, de snijgrootte van de friet, de knapperigheid, waar de friet in gebakken wordt en hoe het geserveerd wordt. Met Aviko House of Fries zijn we actief in meer dan 110 landen. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste friet voor uw bedrijf.
- BelgiëLees meer
Kleur & Smaak
Belgen geven duidelijk de voorkeur aan witte aardappelen voor hun friet. De aardappelvariëteit Bintje is hun favoriet. Bij voorkeur twee keer gebakken. Belgische frieten zijn typisch dikker en hebben een echte aardappelsmaak. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Bij voorkeur gefrituurd in dierlijk vet in plaats van olie, waardoor ze een unieke, rijke smaak krijgen.Als je Belgische frieten wilt serveren, raden we je de Aviko La Cuisine Belge Artisanale frieten aan.
- Verenigd KoninkrijkLees meer
De Engelsen hebben liever iets dikkere friet, mooi goudkleurig. Hun Fish & Chips zijn wereldberoemd. Meestal zijn ze gezouten en soms wordt er azijn als topping gebruikt.
Populair in Groot-Brittannië zijn onze SuperCrunch 9,5 mm Skin On en SuperCrunch 15 mm.
- DuitslandLees meer
Duitsers geven de voorkeur aan goudbruin en knapperig. Vaak geserveerd met curryketchup. Maar de rood-witte combinatie van ketchup en mayonaise is ook populair als Pommes Rot-Weiß. Bratwurst en friet zijn een populaire combinatie. Loaded fries wint ook aan populariteit in Duitsland.
In Duitsland zijn ze dol op onze verse friet: SuperCrunch Fresh.
- NederlandLees meer
Nederlanders zijn dol op friet. Goudbruin en knapperig heeft de voorkeur. Geserveerd met verschillende sauzen zoals mayonaise, pindasaus of ketchup. De friet wordt graag gegeten bij een snack als frikandel, kroket en kaassouffle.
In Nederland is Aviko Oerfriet populair. Deze verse friet ziet eruit en smaakt als thuisgemaakt. Knapperig van buiten, zacht van binnen.
- ItaliëLees meer
Ze eten ook graag friet in het land van pasta en pizza. Zelfs op pizza is het een populair fenomeen. De friet is bij voorkeur wat lichter van kleur dan in andere Europese landen. Friet wordt vaak gekruid met kruiden (zoals rozemarijn) en geserveerd als bijgerecht bij veel gerechten.
In Italië is onze SuperCrunch erg populair. Het blijft lang knapperig.
- FrankrijkLees meer
Het zal je niet verbazen dat de Fransen de voorkeur geven aan Franse frietjes; dunne friet. Lekker knapperig, geserveerd met een beetje zeezout. Er is een trend om ze te serveren met aioli (knoflookmayo), kruiden of sauzen. Franse frietjes is een hoofdbestanddeel van veel maaltijden, zoals moules frites (mosselen met friet).
Zijn je gasten dol op Franse frietjes? Kies dan uit onze Classic Pommes Frites, SuperCrunch of de Super Longs. Allemaal 7 mm, de snijmaat van Franse frietjes.
- PolenLees meer
Poolse consumenten zijn dol op goudbruine friet. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Dikkere frieten lijken iets populairder in Polen vanwege hun textuur en bite. In steden als Warschau, Krakau en Wrocław heb je speciale frituurbars waar mensen kunnen kiezen uit een breed assortiment Loaded Fries. Het aanbieden van friet als streetfood, vaak in de vorm van 'friet in een puntzak' met verschillende toppings en sauzen, is een populaire trend geworden.
- Verenigde StatenLees meer
Er is een grote liefde voor loaded friet, met toppings als kaas, spek en zure room. Klassieke gezouten friet zijn favoriet, maar gekruide friet (met knoflook, paprika of uienpoeder) zijn ook erg populair. De voorkeur in fastfood gaat uit naar dunne friet en in gastronomische fastfoodrestaurants en foodtrucks zie je eerder een dikkere variant.
Als deze keuken je aanspreekt, dan zou je echt onze Wavy Blends frites moeten proberen.
- ChinaLees meer
Friet is in China minder populair dan in de meeste westerse landen, maar wel in opkomst. In China geven ze de voorkeur aan dunne friet die wat lichter zijn. Friet wordt meestal geserveerd bij fastfoodketens.
Onze SuperCrunch Fresh is een populair product op de Chinese markt.
