funky_cevapcici_-_aviko_foodservice

Funky cevapcici

Een eenvoudig gerecht met indrukwekkende resultaten.

Ingrediënten funky cevapcici 

  • 4 Aviko Gratins Cream & Cheese
  • 400 g rundernek
  • 450 g runderschenkel
  • 150 g wit rundervet of lamsvlees
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 20 g zout
  • 2,5 g gemalen zwarte peper
  • 3 el olijfolie
  • Ajvar (zie ingrediënten hieronder)
  • Zilveruitjes, om te serveren

Ajvar

  • 1 kg rode paprika
  • 500 g aubergines
  • 1-2 rode pepers
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 500 ml extra vierge olijfolie

Ingelegde ui

  • 1 rode ui
  • 120 ml appelciderazijn
  • 1 el suiker
  • 1/2 theelepel zout 
801751-Aviko Gratins Cream Cheese 2500g-header

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 30 minuten - Wachttijd: 1 uur
Voorbereidingstijd: 25 minuten

  • Vraag dit aan de slager of doe het zelf: snijd eerst het vet in kleinere stukken en daarna het vlees in kleinere stukken. Maal alles in twee keer samen fijn.  
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg de ui en knoflook met het zout en de peper toe aan het vlees. Meng dit kort tot een samenhangend geheel, het moet niet te stevig gemengd worden. Voeg eventueel een beetje water toe. Voor extra luchtigheid en voeg 1 theelepel bakpoeder toe.
  • Dek het vleesmengsel af en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Een nacht of 48 uur in de koelkast is ook prima.
  • Voor het maken van de vlees kebabs vorm je worstjes van 5-6 cm lang en 1,5 cm dik. Als je shaslicks maakt, kun je wat paprikapoeder op een bord strooien om de shaslicks op te rollen.
  • Bereid de gratins volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kebabs in 3-5 minuten bruin en gaar. Draai ze af en toe om. Je kunt ze ook insmeren met olijfolie en grillen op de barbecue!  
  • Serveer de kebabs met wat ajvar, zoetzure uien en de gratins. 

Bereiding Ajvar

  • Rooster de paprika's en aubergines tot ze aan alle kanten zwartgeblakerd en gaar zijn.  
  • Als de paprika's geroosterd zijn, doe ze dan in een plastic zak en sluit deze goed af. Door de stoom komt het velletje van het vruchtvlees los, waardoor ze makkelijker te pellen zijn.
  • Verwijder het vel en de zaadjes van de paprika's. Schil ook de aubergines en snijd de groenten in stukken.  
  • Giet 500 ml olie in een grote, brede pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg de gesneden groenten toe aan de pan en roer voortdurend zodat ze niet verbranden. Laat het vocht uit de groenten voldoende verdampen. Als je de bodem van de pan kunt zien na het roeren van de groenten met een spatel, is dat een teken dat de saus bijna klaar is.
  • Snijd de rode peper fijn; verwijder eventueel de zaadjes. Rasp of pers de knoflook. Breng de paprika-auberginesaus op smaak met de rode peper, knoflook en zout. 

Bereiding gepekelde ui (1 pot)

  • Snijd de rode uien in zo dun mogelijke ringen of reepjes. Je kunt hiervoor een mandoline gebruiken, maar een scherp mes werkt ook goed.
  • Doe alle gesneden rode uien in een pot naar keuze. Een kom werkt ook, maar een pot is makkelijker te bewaren in de koelkast.
  • Meng in een maatbeker appelciderazijn, zout, suiker en 240 ml warm - niet kokend! - water. Roer goed door om de suiker en zout op te lossen. Giet het inmaakmengsel over de gesneden uien. Zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn in de vloeistof. Laat 1 uur marineren.
  • Sluit de pot en bewaar in de koelkast (max. 3 weken).  

Tip: Voeg voor zoetere uien meer suiker toe en voor pittigere uien minder suiker. Vervang de suiker gerust door honing of ahornsiroop.